inne

Biskupi chleb

     280 g cukru, 2 cukry waniliowe, 5 żóltek – ucierać przez 30 minut. Do tego dodać 210 g mąki, 70 g skandyzowanej skórki cytrynowej, 70 g półgorzkich migdałów, 70 g wiórków czekoladowych, 70 g fig i 70 g rodzynek. Na końcu dodać bardzo sztywno ubite białka jaj. Długą formę dobrze wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec w średnio gorącym piekarniku około 60 minut. Można podać dowolną polewę.

(str. 76)

Masło ziołowe

     Niemal każda pani domu częściej na wieczorny stół – kolacje podaje coś specjalnego. To otrzymamy siekając bardzo, bardzo drobno pietruszkę, koperek, estragon i szczypiorek. Te zioła następnie z paroma na twardo ugotowanymi (liczy sie jedno jajko na jedną osobę) jajkami startymi na szatkownicy o drobnych otworach dokładnie ucieramy w misce. Na końcu dodajemy świeże, miękkie masło i jeszcze razem ucieramy. Otrzymanym masłem ziołowym smarujemy chleb. Można jeszcze na każdą kanapkę położyć plaster krajonej wędliny.

(str. 75)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.