Biskupi chleb

     280 g cukru, 2 cukry waniliowe, 5 żóltek – ucierać przez 30 minut. Do tego dodać 210 g mąki, 70 g skandyzowanej skórki cytrynowej, 70 g półgorzkich migdałów, 70 g wiórków czekoladowych, 70 g fig i 70 g rodzynek. Na końcu dodać bardzo sztywno ubite białka jaj. Długą formę dobrze wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec w średnio gorącym piekarniku około 60 minut. Można podać dowolną polewę.

(str. 76)

Masło ziołowe

     Niemal każda pani domu częściej na wieczorny stół – kolacje podaje coś specjalnego. To otrzymamy siekając bardzo, bardzo drobno pietruszkę, koperek, estragon i szczypiorek. Te zioła następnie z paroma na twardo ugotowanymi (liczy sie jedno jajko na jedną osobę) jajkami startymi na szatkownicy o drobnych otworach dokładnie ucieramy w misce. Na końcu dodajemy świeże, miękkie masło i jeszcze razem ucieramy. Otrzymanym masłem ziołowym smarujemy chleb. Można jeszcze na każdą kanapkę położyć plaster krajonej wędliny.

(str. 75)

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 206 user reviews.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.