kulinaria

   Książka kucharska mojej babci, pisana od 2 lutego 1912 r. do 13 sierpnia 1913 r. w  Grünhoff. Przepisy będą się ukazywały tak szybko, jak będę w stanie przetłumaczyć z niemieckiego. No i chyba będzie potrzebna pomoc, żeby ten gotyk pisany ręcznie, odczytać. Więc chyba niezbyt szybko. Zachowane zostaną orginalne nazwy i składniki, aby oddać autentyczność tego zeszytu. A ewentualne uwagi dotyczące przepisów, będą się ukazywały na końcowym akapicie danego wpisu.

   I jeszcze jedno. Córki mojej siostry ciotecznej, pytają ją, dlaczego jak wujek gotuje to tak im smakuje. Ona im odpowiada; bo on wkłada w te przepisy jeszcze jeden ważny składnik – miłość. Jak będziecie korzystać z tych przepisów, to nie zapomnijcie o tym składniku.

   A tak wygląda niemiecki gotyk pisany ręcznie. 🙂

gotyk1

W książce były też przepisy ze strasznie starej gazety. Może warto spróbować.

Placek z pomarańczami.

Dwie pomarańcze z grubą skórką ugotować w wodzie, aż będą miękkie, po ostudzeniu pokroić w plastry, włożyć do gęstego syropu (20 dkg cukru, ¼ szklanka wody) i smażyć prawie do przezroczystości. Ciasto drożdżowe rozciągnąć dosyć cieńko na blasze wysmarowanej masłem, ułożyć warstwę pomarańczy, przykryć drugą warstwą i postawić w ciepłym miejscu, gdy placek wyrośnie posmarować jajkiem, posypać cukrem i grubo krajanymi migdałami. Upiec w średnio gorącym piecu.

Tort czekoladowo-orzechowy.

150 g, orzechów laskowych, 10 jaj, 300 g cukru pudru, 3 żeberka czekolady Wedla, 250 g masła, kawałek wanilii.

5 całych jaj bić przez ½ godzinyz 150 g cukru, aż zbieleją, wrzucić w to utarte orzechy i troszeczkę proszku do pieczenia (na koniec noża), wymieszać, włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, z początku na wolnym ogniu, jak trochę wyrośnie, ogień wzmocnić, uważnie wyjmować, żeby nie opadło.

Masa: 5 całych jaj, 15o g cukru, kawałek wanili – bić na ogniu aż zgęstnieją, uważając , żeby się nie zważyły, dodać utarte do białości masło. Rozpuścić w letnim piecu czekoladę, żeby zmiękła, dodać do tej masy, wymieszać.

Przekroić na dwie części ciasto, przełożyć masą i posmarować po wierzchu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.