Zupa śliwkowa (wiśniowa)

     Wypestkowane śliwki (lub wiśnie) zalewamy wodą i gotujemy wraz ze skórką cytrynową tak długo aż będą miękkie. Następnie przecieramy całość przez sito (skórkę cytrynową wyrzucić). Potem dodajemy cukier do smaku i lekko zagęszczamy zupę mąką ziemniaczaną. Podajemy jako chłodnik. (Można też dodać lane kluseczki lub drobny makaron, ale wówczas podajemy je z letnią zupą).

(str. 9)

Zupa (krem) fasolowa

     Fasolę zalać wodą i ugotować z łyżeczką soli na bardzo miękko. Następnie przetrzeć ją przez durszlag (sitko) i postawić znowóż na ogniu dodając zmielony pieprz i łyżeczkę masła. Zagotować. Na końcu dodajemy jedno żółtko do zupy po odstawieniu jej z ognia.

(str. 9)

Average Rating: 4.7 out of 5 based on 237 user reviews.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.