kruche ciasto z owocamiIMG_3634

250 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, 250 g cukru, 500 g mąki, proszek do pieczenia.

   rozkręcić masło z 2 zółtkami i cukrem na jednolitą masę. Następnie dodawać mąkę zmieszaną z jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Wyrobić ciasto rękoma, aż wszystkie składniki się wymieszają. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować. Piec w temperaturze 180 stopni, jak dla kruchego ciasta, około 30 minut.

     Dodaję jeszcze jedno opakowanie cukru waniliowego. Ciasto dzieliłem na dwie części. Jedną część ciasta wkładałem do zamrażaki, a drugą piekłem. Najlepiej smakuje z truskawkami, lub wiśniami, ale też można kombinować z innymi owocami. Na owoce oczywiście galaretka. I tu jest problem. Musi się wlaściwie ściąć w klika minut, aby nie zmoczyć ciasta. W Niemczech mają Dr.Oetker’a ‚Tortenguss’. W Polsce, w sklepach jej nie spotkałem, ale jest dostępna na ‚Allegro’. W przeciwnym razie pozostaje kombinowanie z innymi galaretkami. Ale warto.

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 210 user reviews.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.